Zes West-Brabantse Rotaryclubs hebben er in een gezamenlijke inspanning voor gezorgd dat een kinderziekenhuis in het Afrikaanse land Rwanda enorm kan uitbreiden.
Op 26 februari werd het project gepresenteerd in Roosendaal, de stad waar de grondlegger van dit speciale project woonde en werkte. Dat was Marc Speeckaert (1935-2019), orthopedisch chirurg. Tientallen jaren was hij prominent lid van Rotaryclub Roosendaal.
Als uitgezonden specialist namens de Belgische organisatie Artsen Zonder Vakantie heeft hij jarenlang in zijn vrije tijd gewerkt in Rwanda gewerkt, in de stad Gatagara. Het kinderziekenhuis daar is een opvanghuis voor zwaar gehandicapte kinderen. Na operaties konden kinderen met vergroeide ruggen, klompvoeten of andere handicaps weer leren lopen. Daarnaast kregen ze onderdak, revalidatie en onderwijs.
Mytylschool
In Nederland mobiliseerde Speeckaert al zijn Rotaryclub, vrienden, relaties en vakgenoten om een bijdrage te leveren aan dit project. Tijdens een bezoek van Rotaryclub Roosendaal aan de plaatselijke Mytylschool viel zijn oog op verouderd meubilair dat vervangen moest worden. Niet goed genoeg meer voor Nederland, maar zeer bruikbaar in Afrika! Containers vol werden verscheept. Ook met het Bravisziekenhuis werden afspraken gemaakt voor de levering van goederen en kennis.
De West-Brabantse inspanningen reiken verder dan Roosendaal alleen. Rotaryclubs uit Zevenbergen, Halderberge, Breda, Bergen op Zoom en Etten-Leur hebben ook duizenden euro’s bijgedragen. En door Belgische Rotaryleden en hulporganisaties erbij te betrekken, is een Global Grant toegekend, zodat straks meer dan 115.000 euro naar Rwanda kan worden gestuurd.
Fors uitgebreid
Vijf jaar na Speeckaerts dood bestaat de relatie tussen Roosendaal en Gatagara nog steeds. Het ziekenhuis is inmiddels fors uitgebreid met extra lokalen, sanitaire voorzieningen, verblijven voor familieleden, een werkplaats, buitenspeelplaatsen en nevenvestigingen. Eind 2024 nog gingen delegaties van de Mytylschool en van Bravis naar Rwanda, om daar onderwijskundige en (para-)medische materialen af te geven en om cursussen aan Afrikaanse collega’s te verzorgen.
Fysiotherapeut Jeanne Oomen – inmiddels met pensioen, maar nog steeds bestuurlijk aan de Mytylschool verbonden – vertelt over wat er is bereikt: “Gatagara is uitgeroepen tot het beste gespecialiseerde ziekenhuis van Rwanda. Om dat voort te kunnen zetten blijft ondersteuning nodig. We dragen nieuwe, specialistische, inzichten over. We signaleren zwakke elementen in de zorg en geven aanwijzingen voor verbeteringen.”
Daarnaast worden onderwijs-inhoudelijke adviezen gegeven aan de Afrikaanse collega’s, van lesmethoden tot spelmogelijkheden. Want doel van de samenwerking is ook om plaatselijke medici, therapeuten en leerkrachten op te leiden, zodat Gatagara in de toekomst op eigen benen kan staan.